Юбилейният майсторски клас на Кабаиванска ще бъде през септември, Витория Йео гостува за един от концертите – /Даниел Стоянов, БТА/

Юбилейният майсторски клас на Кабаиванска ще бъде през септември, Витория Йео гостува за един от концертите - /Даниел Стоянов, БТА/

 

       София, 20 май /Даниел Стоянов, БТА/

           Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска ще се състои от 8 до 26 септември за 20-и пореден път. Регистрацията на кандидатите е до 5 септември, а конкурсното прослушване – на 7 септември, съобщиха организаторите от Нов български университет (НБУ).

           Галаконцертът на лауреатите е на 27 септември в Софийската опера. Тогава Кабаиванска ще присъди стипендии от своя дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера.

           Витория Йео ще гостува на 4 септември, на Античния театър в Пловдив за постановката „Бътерфлай“. Любимото сопрано на Рикардо Мути е звезда на оперните театри в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция. В спектакъла на режисьора Нина Найденова ще участват още младите Ариана Манганело, Джузепе Инфантино и Даниел Ким. Диригент е маестро Найден Тодоров. Кабаиванска ще бъде специален гост на спектакъла на своите ученици.

           Предвидена е и серия от онлайн концерти и оперни спектакли от цялата история на майсторския клас. Във фейсбук канала Raina Kabaivanska School публиката ще може да види и чуе някои от звездите на съвременната световна оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Прити Йенде, София Соловий.    

           Първият концерт ще бъде излъчен на 24 май. Това е запис от галата „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“, посветен на 80-ия юбилей на оперната дива и състоял се в зала 1 на НДК през 2014 г. Излъчванията ще продължат до края на юли. Включени са и концерти на лауреатите на майсторските класове в зала „България“, Софийската опера и операта в Бургас, концертите „Серата белканто“ в посолството на Италия у нас.

           Майсторският клас е създаден през 2001 г. от д-р Георги Текев – изпълнителен директор и член на настоятелството на НБУ. Осъществява се в партньорство на НБУ със Столичната община, Софийската опера и балет, и Софийската филхармония. Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Кабаиванска, и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности.

           На конкурсен принцип се избират до 13 млади оперни певци. Досега са се обучавали над 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка.

           През 2020/21 г. артисти от школата на Кабаиванска и стипендианти на нейния фонд са ангажирани в над 60 оперни театри по света, включително – Метрополитън опера в Ню Йорк, Ла Скала в Милано, Виенската опера, Националната опера на Париж, Театро Реал в Мадрид, Римската опера, Байриш Щатсопер, Операта в Цюрих.

       /ИС/

Ако Ви харесва прочетеното, можете да го споделите.

X